:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BETTE MIDLER IN CONCERT - DIVA LAS VEGAS
BETTE MIDLER IN CONCERT - DIVA LAS VEGAS
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2006-03-14
CONCERT
Bette Midler is één van de vaste waarden in de showwereld van de laatste 25 jaar. Sinds haar optreden in The Rose (1979), waarin ze een vrije interpretatie gaf van het leven van de Amerikaanse rockartieste Janis Joplin, is haar carrière in stijgende lijn gegaan. In 1986 was ze met Nick Nolte en Richard Dreyfuss te zien in het succesvolle Down And Out In Beverly Hills en met Danny DeVito in Ruthless People. In 1991 scoorde ze aan de zijde van James Caan in For The Boys, een Dietrich-remake, en in 2004 oogstte ze opnieuw grote lof met The Stepford Wives. Tussendoor waren er haar albums (goed voor 15 miljoen exemplaren wereldwijd) en haar live-optredens, waarvan de beruchte 1978 World Tour – die te zien was in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen - op cd is verschenen (voorstelling in Cleveland, Ohio).

Bette Midler is van Honolulu op Hawaii afkomstig. Ze ging er naar de kunstacademie en begon haar carrière als zangeres in homo-sauna's, op de piano begeleid door Barry Manilow. Haar beide eerste platen Devine Miss M (1972) en Bette Midler (1973) waren meteen een schot in de roos en het succes sloeg bijna meteen over naar het Amerikaanse vasteland. Daar brak ze door met een repertoire van pakkende songs (Waits, Young), sketches, aangebrande moppen (uit de verzameling van de door haar bewonderde Sophie Tucker) en variété-acts.

Bette Midler In Concert: Diva Las Vegas is een groots opgezette show in de MGM Grand in Las Vegas. Op het podium is een ouderwets theaterdecor gebouwd en La Diva zingt en danst er samen met haar trio The Harlettes vóór een orkest onder de leiding van Bobby Lyle. Meer dan twee uur lang blijft ze aan de gang met grapjes en verhaaltjes, een stand-up-comedian-act, choreografische surprises, prettig gestoorde songs en voldragen ballades, nieuw en oud materiaal, een lang fragment uit het Delores Delgado-repertoire (haar fameuze zeemeermin-in-rolstoel-act), gevolgd door werk waarin haar serieuzere kant aan bod komt. Midler citeert uit het werk van Sophie Tucker en is stout, vervolgens verlegen met sterretjes in de ogen en ze pronkt met haar figuurtje dat ze door de zaal regelmatig good laat noemen. Bette Midler is de Devine Madness, de super diva en het publiek wordt uitgenodigd To Experience the Devine, en dat gebeurt ook: door de enorme zaal gaan schokgolven van gelach wanneer La Bette haar vuile mond roert of suggestieve opmerkingen maakt. Toch is het allemaal anders dan 25 jaar geleden: de mopjes zijn properder en minder seksueel geladen, Bette Midler is ouder en minder scherp, meer showbeest dan schenentrapper en in Las Vegas is alles uiteraard meer glamour en glitter. La Midler is veranderd, maar het publiek ook en het moet gezegd: de show is piekfijn afgewerkt en bij momenten zit het oude vuur er nog helemaal in. De finale met The Wind Beneath Your Wings en Story Of Love dwingt tot respect voor een dame die met onveranderde kracht een overtuigend optreden weggeeft met daarin voor elk wat wils.

TRACKLIST
1. Friends
2. I Look Good
3. Miss Otis Regrets
4. Spring Can
5. Really Hang You Up Bed Of Roses
6. You Don't Own Me
7. The Rose
8. Doctor, Doctor
9. Rose's Turn
10. Drinkin' Again
11. MacArthur Park
12. Call Me
13. Boogie Woogie Bugle Boy
14. Bigotry
15. Bridge Over Troubled Water
16. In The Navy/Anchors Aweigh
17. The Greatest Love Of All
18. New York, New York
19. Ukelele Lady
20. From A Distance
21. Do You Want To Dance
22. To Comfort You
23. Stay With Me
24. The Wind Beneath My Wings
25. Story Of Love

BEELD EN GELUID
Bette Midler in Concert: Diva Las Vegas staat in de verhouding 1.33:1 en is een video-registratie. De transfer naar dvd is van uitstekende kwaliteit zonder beschadigingen of vuil. De kleuren zijn pastelachtig en gedempt met een perfecte lichtinstallatie die voor varatie en accenten zorgt. De toneelvloer wordt vanuit verschillende richtingen door camera's bekeken waarbij een kraan zorgt voor het overzicht van de zaal. De dvd biedt de mogelijkheid om de show vanuit een tweede multiple viewing angle te bekijken, waardoor de kijker thuis veel meer ziet dan de toeschouwers in de zaal. Het geluid staat in PCM Stereo en het klinkt perfect met veel details in de orkestpartituur en ruimte voor stille passages. De stem van Bette Midler zit vooraan in het midden met de instrumenten eveneens vooraan, links en rechts en via het surroundeffect uitwaaierend naar de achterste kanalen waardoor het concertzaaleffect wordt gereconstrueerd. De stemmen klinken helder en duidelijk zonder dat er sprake is van overmodulatie.

EXTRA'S
Deze dvd bevat geen extra's.

CONCLUSIE
Bette Midler In Concert: Diva Las Vegas is een indrukwekkende samenvatting van het kunnen van de Amerikaanse zangeres, performer en actrice die 4 keer een Grammy Award kreeg, 4 keer een Globes Award en 3 keer een Emmy Award. Het op deze dvd vastgelegde live-optreden is van begin tot einde onderhoudend en leuk, met humor en pikante acts, stomende songs en pakkend ballades, wervelend en verrassend, overgoten met een sfeertje van de jaren '40 en '50, de periode die Bette Midler altijd al dicht aan het hart heeft gelegen. Door haar vele succesvolle films is zij in de loop der jaren bij het publiek bekend geworden als komische filmster, toch bewijst deze dvd dat ze veel meer in haar mars heeft, dat ze een veel boeiendere figuur is dan algemeen wordt aangenomen.


cover
Studio: Warner Music Vision

Regie: Marty Callner
Met: Bette Midler, Lynn Mabry, Carol Hatchett, Melanie Taylor, Rhae Ann Theriault

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
U.K.

Jaar:
1997

Leeftijd:
AL

Speelduur:
125 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
0706301942529


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels PCM Stereo

Ondertitels:
Engels
Extra's:
• geen