:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> GLASS BOTTOM BOAT, THE
GLASS BOTTOM BOAT, THE
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2006-01-17
FILM
De jonge weduwe Jennifer Nelson (Doris Day) probeert haar leven op de sporen te houden door 4 maal per week naar de avondschool te gaan en 2 jobs te combineren. Zo geeft ze onder meer rondleidingen bij de NASA en verkleedt ze zich tijdens het weekend als zeemeermin om haar vader Axel Nordstrom (Arthur Godfrey) te helpen met zijn plezierboot. Thuis kan Jenny rekenen op het gezelschap van een aantal huisdieren waaronder haar hond Vladimir. Omdat ze het te druk heeft om Vladimir regelmatig uit te laten, belt ze hem een aantal keer per dag op. De rinkelende telefoon zorgt ervoor dat Vladimir gaat rondlopen in haar appartement. Wanneer het hoofd van een geheim project bij de NASA, Bruce Templeton (Rod Taylor), Jenny vraagt om zijn biografie te schrijven, gaat ze daar maar al te graag op in. Helaas verdenken een aantal vertegenwoordigers van het leger en het CIA Jenny ervan een Russische spionne te zijn. Die verdenking heeft ze te danken aan haar onschuldige telefoontjes naar Vladimir.The Glass Bottom Boat is een typisch voorbeeld van de niemendalletjes uit de jaren '60. De film met het eerder hebben van een boel visuele grappen en slapstick humor dan van echte dialogen. Regisseur Frank Tashlin startte zijn carrière met de regie van Bugs Bunny, Porky Pig en Daffy Duck-cartoons voor Warner's Looney Toons. Hij probeerde zijn slapstick en surreële methodologie toe te passen op een hele reeks Jerry Lewis komedies waaronder tal van hits, maar ook tal van missers. Met The Glass Bottom Boat leek Tashlin plots het noorden en tegelijkertijd ook zijn komische kant kwijt te zijn. De film heeft maar een beperkte waarde als entertainment en iedere poging om grappig te zijn gaat de mist in. Ook zijn volgende film Caprice met opnieuw Doris Day in de hoofdrol, werd beschouwd als een totale mislukking. Tashlin lijkt het milieu te willen uitmelken voor niet-bestaande grappen en leent heel wat materiaal uit zijn vroegere cartoons.Doris Day kreeg tijdens haar hoogdagen behoorlijk wat grote namen tegenover zich. Zo speelde ze samen met Clark Gable in Teacher's Pet, Cary Grant in The Touch Of Mink en James Garner in The Thrill Of It All en Move Over, Darling. Rod Taylor was een rijzende ster in 1965. Hij was afkomstig uit Australië en beklom de Hollywood ladder aanvankelijk met kleine maar betekenisvolle rollen in blockbusters zoals Giant en Raintree County. Vervolgens kreeg hij de hoofdrol in de klassieker The Time Machine en zorgde hij voor een heroïsche prestatie in Young Cassidy. Het leek dan ook een goed idee om Doris Day en Rod Taylor tegenover elkaar te zetten, maar ondanks hun inzet, konden ze de matige film niet naar hogere sferen tillen. De voornaamste verantwoordelijke daarvoor was natuurlijk het belabberde script. Ook de supporterende cast met namen zoals Edwards Andrews (Elmer Gantry), John McGiver (Midnight Cowboy), Eric Fleming (Conquest Of Space) en Dom DeLuise (Blazing Saddles) moeten zich een weg banen door belabberde dialogen.

BEELD EN GELUID
De 2.35:1 anamorfische transfer verraadt nauwelijks de leeftijd van de film. Het beeld is scherp en mooi gedefinieerd. De kleuren ogen attractief en komen natuurlijk over. Ook het zwartniveau en contrast gedragen zich stabiel. Daarenboven zijn er nauwelijks sporen van beschadigingen en wordt grain tot een minimum beperkt. Het Dolby Mono geluidsspoor zorgt voor een aangename weergave van de muzikale score. Dialogen zijn bovendien duidelijk verstaanbaar.

EXTRA'S
Every Girl's Dream (8 min. 43)
Deze kortfilm volgt de winnares van een Miss Cotton wedstrijd tijdens haar bezoek aan de sets van MGM. Ondertussen beschrijft een verteller de kleding die de bezoekster draagt.

NASA (5 min. 23)
Doris Day presenteert deze featurette. Ze is vol of over de NASA en zijn helden. Daarnaast krijg je ook militaire beelden en filmclips te zien.

Catalina Island (5 min. 17)
Korte introductie tot Catalina Island begeleidt door de stem van Arthur Godfrey.

The Dot And The Line (10 min.)
Dit is ongetwijfeld de interessantste extra uit het bescheiden aanbod. Het gaat om een kortfilmpje dat in 1966 een Oscar in de wacht wist te slepen. De regie was in handen van Chuck Avery.

Theatrical Trailer (2 min. 39)
Een bioscooptrailer rond de extra’s af.

CONCLUSIE
Regisseur Frank Tashlin was met The Glass Bottom Boat in het eindstation van zijn carrière beland. Ben je een fan van Doris Day en ben je op zoek naar iets luchtig dat niet veeleisend is met aantrekkelijke sterren in weelderige omgevingen, dan is deze film misschien wel iets voor jou.

The Glass Bottom Boat maakt deel uit van de Doris Day Collection. Die collectie bestaat uit 5 discs en bevat naast The Glass Bottom Boat ook de titels Billy Rose's Jumbo, Love Me Or Leave Me, Please Don't Eat The Daisies en Young Man With A Horn.


cover
Studio: Warner

Regie: Frank Tashlin
Met: Doris Day, Rod Taylor, Arthur Godfrey, John McGiver, Paul Lynde

Film:
6/10

Extra's:
4/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1966

Leeftijd:
AL

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321934729632


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Mono 1.0,
Frans Dolby Mono 1.0,
Italiaans Dolby Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Every girl’s dream,
• NASA,
• Catalina Island,
• The dot and the line,
• Theatrical trailer

Andere recente releases van deze maatschappij