:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DUKES OF HAZZARD, THE - SEIZOEN 3
DUKES OF HAZZARD, THE - SEIZOEN 3
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-12-15
SERIE
Het derde seizoen van The Dukes Of Hazzard liep van september 1980 t.e.m. april 1981 en vormde een geslaagde opvolger van de vorige twee seizoenen. De makers hielden vast aan de mix van eenvoudige humor en actie, die de reeks omtoverde tot een groot succes. De basis van de reeks blijft hetzelfde. Bo en Luke zijn twee goedhartige jongens uit het zuiden van de Verenigde Staten en maken het liefst van al Hazzard County onveilig in hun razendsnelle wagen General Lee. De jongens wonen samen met hun oom Jesse, die zich ooit bezighield met het stoken van illegale whisky, en hun superaantrekkelijke nichtje, Daisy. Ondanks hun goede inborst komen de jongens telkens weer in aanvaring met de wet, bestaande uit sheriff Rosco P. Coltrane en zijn slaafje Enos. Zij staan onder het toezicht van Boss Hogg, de man die Hazzard County volledig in zijn greep heeft. Boss is allesbehalve een eerlijke zakenman en dat laat zich ook merken in de plaatselijke ordehandhaving. Elke week opnieuw kregen de Dukes af te rekenen met het corrupte gezag. Hoogtepunten van dit derde seizoen zijn het tweedelige Carnival Of Thrills, The Hazzardville Horror; Mrs. Rosco P. Coltrane, The Great Santa Clause Chase, State Of The County, Bye Bye Boss en The Great Hazzard Hijack. In veel van die afleveringen zijn er gastrollen weggelegd voor wat bekendere namen. Zo zien we bijvoorbeeld William Sanderson (Blade Runner), Woody Strode (Once Upon A Time In The West) en de enige echte Roy Orbinson aan het werk. Tegen de start van het derde seizoen hadden de schrijvers en acteurs hun draai gevonden waardoor de humor beter tot zijn recht komt. Toegegeven, het blijft allemaal heel melig en voorspelbaar, maar het draagt bij tot de charme van de reeks. The Dukes Of Hazzard blijft ondanks de gedateerde stijl ook vandaag de dag garant staan voor een gezonde dosis plezier.AFLEVERINGEN
De 23 afleveringen van het derde seizoen staan gespreid over 4 dubbelzijdige discs met 2 lagen. Elke disc is verpakt in een slimline case en het geheel wordt omhuld door een aantrekkelijke slipcase.

1. Carnival Of Thrills – Deel 1
Wanneer de Dukes een bezoekje brengen aan een plaatselijke stunt show, raakt de ster van de voorstelling gewond bij een sprong over 32 geparkeerde auto’s. De organisatrice van de show, Diane Benson, vraagt Bo om de rol van de gewonde stuntman over te nemen.

2. Carnival Of Thrills – Deel 2
Er ontstaat ruzie tussen Bo en Luke. Bo verlaat de boerderij om zich voor te bereiden op zijn grote sprong. Luke, Daisy en Jesse zijn vastberaden om hem tegen te houden nadat een verzekeringsexpert hen shockerend nieuws over de stuntshow heeft meegedeeld.

3. Enos Strate To The Top
Daisy raakt in de problemen nadat ze een vakantiefoto van oom Jesse maakt. Ze beseft namelijk niet dat ze twee bankovervalles in het vizier van haar camera heeft. De twee ontvoeren Daisy en eisen de foto als losgeld. Enos legt de bevelen van Rosco naast zich neer en besluit de Dukes te helpen om Daisy te redden. Aan het einde van de rit krijgt hij een baan aangeboden bij de politie van Los Angeles.

4. The Hazzardville Horror
Een paar dieven steelt al het zilver van Boss Hogg uit het Boar’s Nest en verbergen hun buit in het spookhuis van Hazzard. Dat huis is in het bezit van Mary Lou Pringle, die het al een tijdje probeert te verkopen. Om haar uit de buurt van de kostbare buit te houden, jagen de dieven Mary Lou de stuipen op het lijft. Ook de Dukes moeten eraan geloven en krijgen naar goede gewoonte de schuld van de diefstal op zich.

5. And In This Corner, Luke Duke
Luke breekt een dure spiegel van Boss Hogg. Het ziet ernaar uit dat Jesse zijn boerderij zal moeten verkopen om de schade te kunnen betalen, tenzij Luke bereidt is om het op te nemen tegen de beruchte Catfish Lee in een boxwedstrijd.6. The Late J.D. Hogg
Boss Hogg slaagt erin om op eerlijke wijze de boerderij van de Dukes in zijn bezit te krijgen. Bovendien ziet hij zijn kans rijp om hen in te rekenen op grond van een terechte beschuldiging. Maar dan volgt het slechte nieuws: Boss krijgt te horen dat hij nog maar 2 weken te leven heeft. De enige manier om hem van de duivel te redden is het verrichten van goede daden tot het uur van de waarheid slaat.

7. Uncle Boss
Boss Hogg laat zijn geheime wapen los op de Dukes, namelijk zijn neefje Hughie Hogg. Hughie komt naar Hazzard en schudt een aantal smerige trucjes uit zijn mouw om de Dukes achter de tralies te krijgen.

8. Baa Baa, White Sheep
Abe, de eerlijke en rijke tweelingbroer van Boss Hogg komt naar Hazzard. De reden van zijn bezoek is het testament van hun tante. Die liet elk van hen een stuk grond na, maar J.D. liet zijn broer enkele jaren geleden dood verklaren om zijn stuk grond te kunnen verkopen.

9. Mrs. Rosco P. Coltrane
Rosco ontmoet de vrouw van zijn dromen via een datingbureau. Hij is dan ook van plan om haar ten huwelijk te vragen. Boss Hogg ziet het huwelijk als een opportuniteit om voor eens en voor altijd af te rekenen met de Dukes. Hij nodigt het hele dorp behalve de Dukes uit voor de ceremonie en het feest. Vervolgens plant hij een bankoverval, die tijdens het huwelijk moet plaatsvinden. Op die manier kunnen alleen de Dukes verdacht worden van de overval. Hij verwacht zich er echter niet aan dat de aanstaande van Rosco samen met haar bende ook een overval plant.

10. The Great Santa Clause Chase
Op kerstavond worden Bo en Luke ontvoerd terwijl ze een lading kerstbomen proberen te leveren in Hazzard. De traditie wil dat Bo en Luke de rol van hoofdverdachten toebedeeld krijgen.11. Good Neighbors Duke
De Dukes helpen hun nieuwe buren, de Venables, uit de penarie. De Venables worden op de hielen gezeten door premiejagers, die denken dat de Venables weten waar 2 miljoen dollar aan gestolen losgeld verborgen ligt. Ondertussen denkt Boss Hogg dat er uranium aanwezig is in Hazzard.

12. State Of The County
De naburige Boss, J.W. Hickman probeert de macht over Hazzard County in handen te krijgen. Hij stuurt een vreemdeling met de naam Earl naar het dorp waar een nietsvermoedende Daisy hem aan een baantje bij Cooter helpt.

13. The Legacy
Een recente weduwe en oude vlam van oom Jesse keert terug naar Hazzard County. De vrouw heeft een eitje te pellen met Boss Hogg, die in de schulden staat bij wijlen haar man. Boss weigert zijn schuld af te lossen en dus ziet de vrouw zich genoodzaakt om zelf op onderzoek te gaan. Met de hulp van de Dukes vindt ze een legaat bestaande uit 9 vaten illegale whisky.

14. Duke Vs. Duke
Het jaarlijkse Hazzard Derby staat voor de deur. Een geblesseerde Cooter ziet zich genoodzaakt aan de kant te blijven, maar hij steekt de Dukes een helpend handje toe. Luke moet in zijn eigen wagen aan de slag, terwijl Bo achter het stuur van General Lee mag plaatsnemen. De deelnemers hebben echter geen rekening gehouden met de kleine lettertjes in hun contract. Dat contract bepaalt dat de verliezers hun wagen moeten afstaan aan Boss Hogg. De wagen van sheriff Rosco is uitgerust met een stevige lading N2O en lijkt dus een gegarandeerde winnaar.

15. My Son, Bo Hogg
Bo gaat op everzwijnenjacht, maar wordt achtervolgd door Rosco. Bo verongelukt en lijdt plotseling aan geheugenverlies. Boss Hogg maakt misbruik van de situatie en beweert dat hij de vader van Bo is. Op die manier hoopt hij Bo zover te krijgen dat hij een lading whisky naar een belangrijke koper in Chickasaw County brengt.16. To Catch A Duke
Een stel juwelendieven passeert door Hazzard County. Wanneer ze worden tegengehouden door Boss Hogg en Rosco, gaan ze ervandoor met General Lee. Boss verdenkt de Dukes ervan dat ze in een bende zitten. Ook Rosco moet eraan geloven wanneer de buit wordt teruggevonden in zijn patrouillewagen.

17. Along Came A Duke
Boss organiseert een groots feest ter ere van Stonewall Jackson, maar hij doet dat niet zonder bijbedoelingen. Zo hoopt hij het historische zwaard van generaal Jackson te kunnen stelen om het te verkopen. Het hoeft geen verdere uitleg dat de Dukes voor het hele zaakje kunnen opdraaien. De jongens krijgen hulp van hun neef Jeb Stuart.

18. By-Line, Daisy Duke
Boss Hogg doet beroep op een groepje dieven dat tractors steelt van de boerderijen in Hazzard County. Ondertussen is Daisy aan de slag als reporter bij de Hazzard Gazette. Boss hoopt daarvan gebruik te kunnen maken om een foto van Bo en Luke als dieven in de krant te krijgen.

19. The Return Of Hughie Hogg
Op vraag van Boss keert Hughie Hogg terug naar Hazzard om hem te helpen in zijn eeuwige strijd tegen de Dukes. Ze hopen Bo en Luke te kunnen aanhouden op bezit van illegale whisky. Hughie slaagt er bovendien ook in om alle bezittingen van Boss te stelen met de hulp van een valse belastingsinspecteur.

20. Bye, Bye, Boss
De ontsnapte gevangene Digger Jackson zint op wraak op Boss Hogg. Ondertussen draaien de Dukes op voor een overval, die Digger heeft gepleegd. Wanneer Boss Hogg wordt ontvoerd voor losgeld, wilt niemand helpen om hem te bevrijden.21. The Great Hazzard Hijack
Bo en Luke vinden een deel van de buit van een overval, die 5 jaar geleden plaatsvond. De rest van het geld verdween bij een overstroming. In hun zoektocht naar dat resterende geld krijgen Bo en Luke de hulp van een oude vriend uit de marine.

22. The Hack Of Hazzard
De Dukes houden een oogje in het zeil voor Miz Tisdale terwijl ze haar moeder bezoekt. Jesse en Daisy ontfermen zich over het postkantoor en Bo en Luke houden het taxibedrijfje draaiende. Zo krijgen ze een stel dieven aan boord, die een gouden certificaat gestolen hebben en die dat certificaat in de achterbank van de taxi verbergen.

23. The Canterburry Crock
Bo en Luke kopen een oude vaas van een weduwe. De vaas blijkt een fortuin waard te zijn en verandert dan ook snel van eigenaar. Eén van de gegadigden ontziet niets of niemand om de vaas in zijn bezit te krijgen.

BEELD EN GELUID
Net zoals bij de uitgaven van de vorige twee seizoenen, krijgen we een wisselende beeldkwaliteit voorgeschoteld. Zo zien sommige afleveringen er stukken beter uit dan andere. Gezien de leeftijd van de reeks, zijn onze verwachtingen ook niet zo hoog gespannen en de printbeschadigingen zijn zelfs niet eens zo storend in vergelijking met de andere problemen zoals edge enhancement en aliasing. Al bij al levert deze uitgave toch voldoende kwaliteit. De kleuren en het detailniveau zijn in elk geval wel in orde. Ook de geluidskwaliteit sluit aan op ons verwachtingspatroon. Het Dolby Mono geluidsspoor zorgt voor een duidelijke weergave van de dialogen en klinkt netjes gebalanceerd.

EXTRA'S
Disc 1:
A Special Welcome (1 min. – Nederlands ondertiteld)
Korte introductie tot het derde seizoen door Tom Wopat, John Schneider en Catherine Bach.

Audiocommentaar bij And In This Corner, Luke Duke (niet ondertiteld)
Audiocommentaar door Tom Wopat, John Schneider en Catherine Bach bij de 5de aflevering. Het drietal zet een aangenaam stapje op memory lane.

DukesVision (niet ondertiteld)
Ook deze extra is een vorm van audiocommentaar bij diezelfde 5de aflevering, maar in tegenstelling tot de vorige extra, kan je kijken naar de acteurs terwijl ze commentaar geven. Dat wordt mogelijk gemaakt dankzij een vorm van picture-in-picture. Heel leuk gevonden, maar een beetje jammer dat het zich bij dezelfde aflevering afspeelt.

Disc 2:
Dukes Family Tree (22 min. – Nederlands ondertiteld)
Gy Waldron, de bedenker van het programma, stelt de stamboom van de Dukes voor.

Bo, Luke & Daisy: Just Good Ole' Friends (23 min. 30 – Nederlands ondertiteld)
De drie sterren halen herinneringen op over hun werk aan de serie en de beproevingen die ze moesten doorstaan.CONCLUSIE
The Dukes Of Hazzard valt in het niets in vergelijking met de hedendaagse televisieproducties, maar de serie wist op zijn manier een plaatsje in het hart van menig televisiekijker te winnen. Warner zorgt in navolging van de vorige twee seizoenen voor een nette uitgave en zet een stapje in de goede richting op vlak van extra’s.


cover
Studio: Warner

Regie: Dick Moder, Jack Whitman, Paul Baxley, Hollingsworth Morse, Denver Pyle, Rod Amateau, John Florea
Met: Tom Wopat, John Schneider, Catherine Bach, Denver Pyle, James Best, Sorrell Brooke

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1980

Leeftijd:
6

Speelduur:
1135 min.

Type DVD:
DS-DL

Barcode:
5051888178171


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Mono 1.0
Frans Dolby Mono 1.0
Duits Dolby Mono 1.0
Italiaans Dolby Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Zweeds
Extra's:
Disc 1:
• A Special Welcome
• Audiocommentaar bij And In This Corner, Luke Duke
• DukesVision

Disc 2:
• Dukes Family Tree
• Bo, Luke & Daisy: Just Good Ole’ Friends

Andere recente releases van deze maatschappij