:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BEFORE SUNSET
BEFORE SUNSET
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-10-23
FILM
Ethan Hawke en Julie Delpy hernemen hun betoverende rollen als Jesse en Celine uit Before Sunrise. Samen met regisseur Richard Linklater (Tape, School Of Rock) vertellen ze het meeslepende relaas van een oude en herwonnen liefde. Toen Jesse en Celine elkaar in het midden van de jaren '90 voor het eerst ontmoetten in Wenen, bleken die paar spontane uurtjes samen een gebeurtenis die hun leven voor altijd zou tekenen. Nu, negen jaar later, slaat de bliksem voor de tweede keer in wanneer ze elkaar in Parijs "onverwachts" tegen het lijf lopen. Op één snel wegtikkende namiddag moeten ze beslissen of ze hun toekomst samen willen doorbrengen. Before Sunset is een slimme, geestige en vooral échte film. De film speelt zich hoofdzakelijk af in real time, waardoor de betrokkenheid van de kijkers wordt verhoogd bij dit hartverwarmende avontuur.

Before Sunset is een mooi voorbeeld van een zeldzame sequel die (minstens) van dezelfde kwaliteit is dan het origineel. De film is met een speelduur van nog geen uur en twintig minuten een erg compacte vertelling. Uiteraard komt deze prent pas echt tot het beoogde resultaat indien je Before Sunrise gezien hebt. Als tweeluik is dit zelfs erg intense cinema. De keuze van regisseur Linklater om flashbacks uit de eerste film aan het begin van Before Sunset te gebruiken is begijpelijk (er zit immers bijna tien jaar tussen beide prenten), maar is volgens ons niet meteen noodzakelijk. Ook het zelfgecomponeerde liedje dat Julie Delpy met de gitaar op schoot aan het einde zingt is iets te lang gerokken en misschien ook niet helemaal noodzakelijk. Toch zijn dit de enige twee piepkleine minpuntjes die onze kritische ogen hebben kunnen vinden. Verder was dit genieten van twee uitstekende acteurs, heel wat geïmproviseerde diegaande gesprekken en de transparante regie van Linlatter. Before Sunset is net als zijn voorganger pure, onvervalste romantische klasse.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld is van erg goede kwaliteit. De contrastwaarde is perfect en het kleurenpalet werd bewerkt met een warme zonnefilter. De beeldscherpte is uitstekend waardoor het authentieke karakter van de prent extra geaccentueerd wordt. Het Dolby Digital 5.1 geluid is op maat van deze dialoogfilm gesneden. Mooie verstaanbare gesprekken weerklinken uit het centerkanaal terwijl omgevingsgeluiden door de twee voorste kanalen gedragen worden. De surrounds spelen slechts een hele kleine, haast verwaarloosbare ondersteunende rol en de subwoofer blijft zogoed als overal onbenut. De technische prestaties van deze disc zijn rekeninghoudend met het filmgenre perfect te noemen.

EXTRA'S
Naast de bioscooptrailer van Before Sunset krijgen we ook een korte Making Of van net geen tien minuten. Naast de regisseur komen Ethan Hawke en Julie Delpy aan het woord en zien we ze aan het werk in Parijs. Hoe kort deze featurette ook mag zijn, net zoals in de film wordt binnen de limieten van de korte speelduur op een optimale manier informatie verschaft aan de kijker. Meer extra’s waren uiteraard welkom geweest, maar wat we krijgen is beter dan de kale disc van de eerste film.

CONCLUSIE
Before Sunset is een waardige opvolger van Before Sunrise. Het is dan ook aan te bevelen, en zelfs noodzakelijk om eerst de film uit 1995 te bekijken alvorens aan deze te beginnen. De prent straalt hetzelfde intelligente romantische niveau uit als zijn voorganger. De twee hoofdrolspelers acteren erg natuurlijk en de vlotte flow van regisseur Linklater rijgt alles netjes aan mekaar. De stadsomgeving van Parijs doet de rest. Zeker een aanrader!


cover
Studio: Warner

Regie: Richard Linklater
Met: Ethan Hawke, Julie Delpy

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2004

Leeftijd:
AL

Speelduur:
77 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321932389623


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Grieks, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• Trailer
• Behind The Scenes

Andere recente releases van deze maatschappij