:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DUKES OF HAZZARD, THE - SEIZOEN 2
DUKES OF HAZZARD, THE - SEIZOEN 2
Bespreking door: Joris - Geplaatst op: 2005-09-15
SERIE
Na een succesvol eerste seizoen was The Dukes Of Hazzard goed op weg het televisiefenomeen te worden zoals het vandaag de dag bekend is. Het tweede seizoen zet een stapje verder met de introductie van een aantal opmerkelijke gastrollen van toenmalige bekendheden, die gewoonlijk als zichzelf verschenen. Voorbeelden van die gaststerren zijn NASCAR-legende Cale Yarborough, countryzangeres Loretta Lynn en het countrygroepje The Oak Ridge Boys. De serie bleef echter niet gespaard van enkele castperikelen. Zo stapte James Best (Rosco) enkele afleveringen op omdat hij ontevreden was over veiligheid in de kleedkamers. Een reeks vervangers nam het tijdelijk van hem over, maar slaagden er niet in om hem te doen vergeten. Ook Sonny Shroyer (Enos) moest 2 afleveringen verstek laten gaan omwille van een appendicitis. Hij wordt vervangen door Rick Hurst (Cletus Hogg), die later zijn rol volledig zou overnemen. En dan is er nog Ben Jones, die de rol van Cooter voor zijn rekening neemt. De makers van de serie drongen erop aan om zijn baard af te scheren, maar meneer Jones was het daar niet mee eens en stapte ook een aantal afleveringen op. De vele verschuivingen in de cast gaan niet onopgemerkt voorbij, want de afleveringen worden niet in volgorde van productie getoond. Zo zie je Daisy bijvoorbeeld plots rondrijden met een gloednieuwe jeep, terwijl ze de volgende aflevering terug met haar gele wagen rijdt. Daarna pas krijg je de aflevering te zien waarin Daisy de jeep cadeau krijgt. Maar alle probleempjes terzijde, blijft The Dukes Of Hazzard een nostalgische trip waarbij je het verstand even op nul kan zetten.

AFLEVERINGEN
De 23 afleveringen van dit tweede seizoen staan gespreid over 4 dubbelzijdige schijfjes met aan elke zijde 2 lagen. De extra's bevinden zich op de laatste disk. Op naar een overzichtje van de avonturen van Bo, Luke, Daisy en oom Jesse...

1. Days Of Shine And Roses
Tijdens een bijeenkomst van de Ridge Runners Association, bekijken onze vrienden een film uit de tijd dat Boss Hogg en Jesse illegale whisky smokkelden. De strijd tussen de twee oude knarren wakkert terug aan en ze dagen elkaar uit tot een wedstrijd. Wie het snelst een lading flessen naar een nabijgelegen dorp kan brengen, wint. Boss Hogg heeft het echter niet zo begrepen op fairplay en besluit zichzelf een handje te helpen en de overwinning veilig te stellen.

2. Gold Fever
Een groepje Texaanse oplichters smokkelt een lading namaakgoudstaven naar Hazzard County. Ze doen beroep op de diensten van Boss Hogg om het zogezegd waardevolle goed te bewaren, maar eisen wel een verzekering. Als het goud gestolen wordt, moet Boss Hogg hen de volle pot betalen. Hun plan is om het nepgoud zelf te stelen en aan de haal te gaan met de verzekeringspremie, maar gelukkig voor Boss Hogg krijgen ze af te rekenen met Bo en Luke.

3. The Rustlers
Bo en Luke brengen een bezoekje aan de boerderij van hun vriend Tolliver. Tot hun grote verbazing beschikt Tolliver over een geweldig racepaard. Ze sporen hem dan ook aan om deel te nemen aan de jaarlijkse paardenrennen. Sheriff Rosco ziet het allemaal gebeuren en aarzelt niet om Boss Hogg in te lichten. Samen bedenken ze een plan om het paard te stelen en de Dukes daarvoor te laten opdraaien, maar zoals je kunt verwachten, gaat dat plannetje de mist in.

4. The Meeting
Boss Hogg verhuurt de gevangenis van Hazzard County voor 10.000 dollar aan een oude vriend Black Jack. Die wil er een samenzweringsbijeenkomst houden met een groepje maffiabazen. Wanneer Bo en Luke een kijkje nemen in hun wagens, ontdekken ze een hele lading vuurwapens. Helaas worden onze vrienden betrapt en moeten ze met de hulp van Cooter, Daisy en Jesse het FBI zien te bereiken alvorens ze bij de kraag gevat worden door de bandieten.

5. Road Pirates
Boss Hogg koopt voor 10.000 dollar aan gestolen televisietoestellen in de hoop daar aardig wat winst op te maken. De verkoper Marty Garbade maakt echter een onbetrouwbare indruk die bevestigd wordt wanneer hij zelf de truck met goederen kaapt. Zo kan hij de goederen opnieuw aanbieden aan een volgend slachtoffer. Door een misverstand worden de Duke jongens gepromoveerd tot hoofdverdachten in de oplichtingzaak. Dat komt de verkoper heel goed uit.

6. The Ghost Of General Lee
Terwijl Bo en Luke pootje baden, wordt hun General Lee gestolen door 2 oplichters. Na een wilde achtervolging met sheriff Rosco, belanden ze in een vijver. Rosco gaat ervan uit dat Bo en Luke achter het stuur zaten en dat ze verdronken zijn. Boss Hogg wil daarvan gebruik maken om hen te beschuldigen van de diefstal van zijn dure zakhorloge. Volgens Bo en Luke zit er volgens hen niets anders op dan Boss Hogg en Rosco de stuipen op het lijf te jagen met de "geest" van General Lee.

7. Dukes Meet Cale Yarborough
Bo en Luke ontdekken per toeval dat de bekende racepiloot Cale Yarborough een nieuwe turbomotor aan het testen is in hun rustige dorpje. Ze stellen vast dat er nog iets mankeert aan de motor en brengen de wagen voor enkele aanpassingen naar de garage van Cooter. Maar er zijn kapers op de kust, namelijk de Jethro Brothers. Ze zijn erop uit de motor te stelen en krijgen de hulp van Boss Hogg, die de kans om de Dukes te vangen niet aan zich voorbij wil laten gaan.

8. Hazzard Connection
De Dukes worden verdacht van het smokkelen van wagens voor Augie Detwiler. Augie is een man met een bedenkelijk imago die onder meer derby's organiseert in Hazzard County. Hij denkt de ideale manier gevonden te hebben om gloednieuwe motoren in aftandse derbywagens te smokkelen. Bo en Luke zijn op zoek naar een baantje en krijgen van Augie het aanbod zijn wagens te transporteren. Ze zijn zich daarbij niet bewust van zijn misdadige praktijken.

9. Witness For The Prosecution
Een oude kennis van Jesse daagt op ten huize Duke. De man was vroeger bij de lokale politie, maar werkt ondertussen voor het FBI. Hij is op zoek naar een veilig onderdak voor een kroongetuige in een rechtzaak tegen één van de grootste oplichters uit het zuiden. In al zijn goedheid besluit Jesse de man te helpen. De kroongetuige blijkt niemand minder dan Boss Hogg en twee handlangers van de oplichter zijn vastberaden om hem onschadelijk te maken.

10. Granny Annie
Granny Annie, een oudere, maar kranige dame uit Hazzard County, stopt Bo en Luke wat geld toe wanneer ze helpen om het dak van haar huis te repareren. Zonder zich bewust te zijn van enig kwaad, gebruiken de jongens het geld om hun drankrekening te betalen. De barman ontdekt echter dat het om vals geld gaat. Sheriff Rosco organiseert een grote klopjacht op de Dukes, die zelf op onderzoek gaan om te achterhalen waar het valse geld vandaan komt.

11. People's Choice
De aantrekkelijke Thelma Claire Rogers belandt in Hazzard County met slechts één missie: verkozen worden tot supervisory administrator. Het wordt haar echter niet makkelijk gemaakt, want haar tegenstander is niemand minder dan Boss Hogg. Die laat het niet na om zijn smerige trukendoos open te trekken. Gelukkig kan Thelma Claire rekenen op de hulp van Bo en Luke. Zij weten als geen ander hoe je het systeem moet aanvechten en steken maar al te graag een helpende hand toe.

12. Arrest Jesse Duke
Oom Jesse wordt gearresteerd op verdenking van diefstal van auto-onderdelen nadat een slachtoffer hem op de plaats van de misdaad aantreft. Wanneer Bo en Luke te horen krijgen dat hun geliefde oom achter de tralies is beland, besluiten ze op onderzoek te gaan. Zo komen ze erachter dat een groepje jongedames onder leiding van Boss Hogg verantwoordelijk is voor de diefstallen. Ze krijgen het echter niet makkelijk om de onschuld van Jesse te bewijzen.

13. Duke Of Duke
Gaylord Duke, een verre neef van de Dukes, komt helemaal uit Engeland naar Hazzard County. Hij komt een stuk land opeisen dat hem werd nagelaten in het testament van zijn oom. Helaas moet er een fikse som belastingen betaald worden op het landgoed. Boss Hogg hoopte daar gebruik van te maken om de lap grond voor niets te kunnen bemachtigen en met grote winst aan een supermarktketen door te verkopen. De Dukes zijn vastberaden om daar een stokje voor te steken.

14. The Runaway
De Dukes krijgen het gezelschap van een jongedame, die onverwachts opduikt op de achterbank van General Lee. Ze is ontsnapt aan de klauwen van haar vader in de hoop te kunnen trouwen met haar vriendje. Vaderlief loopt niet zo hoog op met de jongeman van bescheiden afkomst en organiseert een zoekactie naar zijn dochter. De vader gaat daarbij niets of niemand uit de weg. Hij slaagt erin om Bo en Luke aardig onder druk te zetten door het ontvoeren van hun oom Jesse.

15. Follow That Still
Hard Luck Jones is een onverbeterlijke whiskystoker die het al meermaals aan de stok heeft gehad met de arm der wet. Wanneer hij voor de zoveelste keer wordt betrapt, ziet het er niet goed uit voor de oude man, maar de Dukes schieten ten hulp. Jesse brengt de man zo ver om te beloven dat hij nooit meer whisky zal stoken en hij lijkt zijn leven ook echt te gaan beteren tot hij een verborgen voorraad gestolen sigaretten ontdekt. Het blijkt om een voorraad van Boss Hogg te gaan.

16. Treasure Of Hazzard
Ergens in Hazzard County ligt een kist bewaren uit de tijd van de Amerikaanse Burgeroorlog. De kist bevat een belangrijk historisch document en professor Laura Bardsley hoopt dat in handen te kunnen krijgen. Er zijn helaas kapers op de kust: een oudere man en zijn assistente en ook Boss Hogg. Ze hopen allemaal om de professor voor te zijn en schatrijk te worden, maar dat is buiten de Dukes gerekend, die al de moeite van de wereld doen om de professor te helpen.

17. Officer Daisy Duke
Daisy krijgt haar ontslag van Boss Hogg nadat Bo en Luke probeerden om haar een loonsopslag te bezorgen. Natuurlijk voelen de jongens zich enorm schuldig en ze besluiten dan ook om Daisy aan een nieuwe baan te helpen. Ze stelt zich kandidaat voor de post van hulpsheriff, maar daarvoor moet ze een aantal proeven doorstaan. Daisy slaagt met vlag en wimpel en kan aan de slag in haar nieuwe uniform. Ondertussen proberen Bo en Luke om het haar zo makkelijk mogelijk te maken.

18. Find Loretta Lynn
Het is een grote dag voor Hazzard County en zijn bewoners, want ze verwachten bezoek van de bekende country-zangeres Loretta Lynn. Boss Hogg heeft een wegomleiding klaargezet zodat de ster geen andere keuze heeft dan langs zijn dorpje te passeren. Loretta wordt echter ontvoerd door drie leden van een countryband die opgelicht zijn door een platenmaatschappij uit de stad waar Loretta vandaan komen. Met de ontvoering hopen ze hun verloren geld terug te winnen.

19. Jude Emery
Hazzard County krijgt het bezoek van een Texas Ranger met de naam Jude Emery. Jude heeft als opdracht de bekende smokkelaar Snake Harmon en zijn bende op te rollen. Een opdracht die hij niet op eigen houtje aankan. Gelukkig voor Jude zijn er nog Bo, Luke en Daisy die maar al te graag een helpend handje toesteken. Hun plan is om de bende eerst te infiltreren en ze vervolgens van binnenuit op te pakken, maar dat heeft natuurlijk heel wat voeten in de aarde.

20. Return Of The Ridge Raiders
De Ridge Raiders herenigen zich in de strijd tegen Boss Hogg. Die heeft zich weer een handig plannetje bedacht waarbij hij geld voor het seniorencentrum verduistert en gebruikt om een "Play Pen" te bouwen. De Raiders kiezen voor de harde aanpak en blazen de bezittingen van Boss Hogg één voor één de lucht in. Oom Jesse dringt erop aan om het kwaad op een meer legale manier te bestrijden.

21. Mason Dixon's Girls
Bo en Luke slaan op de vlucht wanneer ze per ongeluk een kist marihuana meenemen van een depot. Ze worden op de hielen gezeten door de privé-detective Mason Dixon en zijn twee aantrekkelijke assistentes. Uiteindelijk slaan ze het op een akkoordje om een einde te maken aan een bende drugsmokkelaars.

22. R.I.P. Henry Flatt
Henry Flatt is een oplichter, die een jaar geleden zijn eigen dood ensceneerde. Plotseling duikt de man terug op, want hij zit in de problemen. Boss Hogg is van plan om het veteranenkerkhof om te ploegen zodat hij er een snelweg kan laten aanleggen. Mocht dat plan ongestoord kunnen doorgaan, zou aan het licht komen dat Henry nooit dood is geweest. De familie Duke staat zoals steeds paraat om een helpende hand toe te steken.

23. Southern Comfurts
Het nichtje van oom Jesse, Holly Comfurt en haar familie kunnen hun geluk niet op wanneer ze plotseling rijk worden. Tijdens een bezoek aan Hazzard County wordt hun wagen met al het geld aan boord helaas gestolen. De Dukes moeten erin slagen de wagen terug te vinden alvorens de dieven al het geld ontdekken.

BEELD EN GELUID
De reeks wordt gepresenteerd in het originele 1.33:1 formaat met wisselende beeldkwaliteit. Sommige afleveringen zien er wat beter uit dan andere, maar de meeste bevatten toch redelijk wat sporen van kleine printbeschadigingen. Ook zie je af en toe wat edge enhancement en aliasing de kop opsteken, maar over het algemeen valt de kwaliteit voor een oude reeks als deze best te pruimen. Het beeld bevat voldoende detail en de kleuren zien er goed uit terwijl het zwartniveau stabiel blijft. Het geluid kun je beluisteren in het originele monoformaat en zorgt voor een nette weergave van de dialogen. Zoals verwacht, bevat dit geluidsspoor weinig diepgang, maar al bij al zijn we best tevreden met het resultaat.

EXTRA'S
Disk 4 van deze seizoensbox bevat een aantal extra’s met als overkoepelende titel Extreme Hazzard (35 min. – Nederlands ondertiteld). Het gaat om een aantal fragmenten opgenomen op het Dukesfest, dat plaatsvond in Tennessee en georganiseerd werd door acteur Ben Jones, beter bekend als Cooter. Daarbij wordt hoofdzakelijk aandacht besteedt aan de wagens en het stuntwerk. Zo zie je bijvoorbeeld hoe een hele rits General Lee replica’s gevuld met een horde fans rondjes rijdt op een racebaan. Het langste fragment gaat over het stuntteam dat speciaal voor dit evenement een voorstelling in elkaar bokste. De stuntrijders, van wie het merendeel ook instond voor de stunts bij de serie, rijden onder luid gejoel van de menigte, een aantal wagens op spectaculaire wijze de prak in. Dat alles natuurlijk in the name of fun.

CONCLUSIE
The Dukes Of Hazzard blijft ondanks zijn leeftijd één van de populairste reeksen uit de televisiegeschiedenis. Getuige daarvan zijn de vele fans die in hun opgepoetste General Lee replica’s naar diverse evenementen trekken. Ook al komt de inhoud gedateerd over, de serie staat toch garant voor ongecomplexeerde ontspanning en krijgt van Warner een redelijk genietbare dvd-behandeling met zich mee.


cover
Studio: Warner

Regie: Hollingsworth Morse, Paul Baxley, Richard Moder, Rod Amateau, William Asher, Jack Starrett, Ernest Pintoff, Allen Baron, Jack Whitman, Arthur Marks, Denver Pyle
Met: Tom Wopat, John Schneider, Catherine Bach, Denver Pyle, James Best, Sorrell Brooke

Film:
7/10

Extra's:
3/10

Geluid:
6/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1980

Leeftijd:
6

Speelduur:
1079 min.

Type DVD:
DS-DL

Barcode:
7321931713870


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0
Duits Dolby Digital Mono 1.0
Italiaans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Zweeds, Engels CC, Duits CC, Italiaans CC
Extra's:
• Welkom op Dukesfest
• Dukesfest: Het evenement
• De aanval van de General Lees
• De confrontatie
• De stuntshow

Andere recente releases van deze maatschappij