:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HAUNTED PALACE, THE
HAUNTED PALACE, THE
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2005-08-22
FILM
1765, in het stadje Arkham gebeuren dubieuze zaken in het huis van Joseph Curwen (Vincent Price). Wanneer de man voor deze ongoddelijke praktijken op de brandstapel belandt, spreekt hij een vloek uit over de dorpsbewoners. Op een dag zal hij uit de dood terugkeren en wraak nemen op hun kleinkinderen! Honderd jaar later arriveert Charles Dexter Ward, samen met zijn lieftallige wederhelft om het huis van zijn betovergrootvader te bezichtigen. Het voormalige familiehuis blijkt behekst te zijn en al snel komt Charles in de greep van de genadeloze Curwen.

Onder de vleugels van Samuel Z.Arkoff van American International Pictures (AIP), maakte de legendarische cultregisseur en -producer Roger Corman The Haunted Palace. Zarkoff wilde per se een vermelding van Edgar Allen Poe in de titel omdat hij net een hele reeks Poe verhalen omgezet had naar het witte doek, waaronder The Raven, Tales Of Terror, Pit And The Pendulum en The Premature Burial. Hij wilde nog een graantje uit de slipstream van deze beperkte successen meepikken. The Haunted Palace heeft echter geen zier met de gelijknamige titel van Poe te maken maar werd gebaseerd op het werk van de al even legendarische schrijver H.P. Lovecraft. Een leuk detail verder is dat een jonge Francis Ford Coppola, die op het ogenblik van de opnames stage liep bij Corman, meeschreef aan de dialogen van de film.

Horroricoon Vincent Price speelt, zoals wel vaker het geval is bij een Corman film, de hoofdrol, en doet dit zowel met stijl als met een toepasselijke vorm van overacting. Lon Chaney (The Wolf Man) speelt op zeer amusante wijze de sidekick van Price. De sets zijn minimaal maar doeltreffend en de algemene sfeer van de film doet denken aan een betere Hammer-productie. Het zijn vooral Price, de settings en de overkoepelende sfeer die deze prent voor genrefans zeker de moeite waard maken. Mindere punten zijn duidelijk het verhaal en de realiteit binnen de door de prent uitgestippelde parameters. Met name de tweede helft van de film is van mindere kwaliteit. The Haunted Palace is hoe dan ook zeker eens het bekijken waard.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 2.35:1 beeld is voor een film met een respectabele leeftijd als deze voortreffelijk. De beeldscherpte is bijna overal goed. Het schaduwniveau is voldoende, enkel zijn hier en daar de kleuren wat flets. Het geluid is een monotrack die gezien de beperkingen van dit geluidsformaat toch voldoende goed scoort op het gebied van verstaanbaarheid en slechts een minimum aan onvolmaaktheden (zoals ruis en wat piepkleine kraakjes) bevat.

EXTRA’S
Enkel de bioscooptrailer van de film. Daarnaast staan er nog enkele andere trailers op de schijf van andere Green Cow releases.

CONCLUSIE
The Haunted Palace is een degelijke aanrader voor fans van traditionele gotische horror. Iedereen die de stijl van Hammer weet te waarderen zal ook deze Roger Corman film van AIP zeker kunnen smaken. Vincent Price is heerlijk over the top en de sfeer van de prent is zeer memorabel. Green Cow is goed op weg om een volwaardig Benelux-cultlabel te worden!


cover
Studio: Paradiso

Regie: Roger Corman
Met: Vincent Price, Debra Paget, Lon Chaney Jr.

Film:
6/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1963

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5410504968853


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij