:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SUPERMAN - LAST SON OF KRYPTON
SUPERMAN - LAST SON OF KRYPTON
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2005-05-01
SERIE
Eerder bespraken we reeds Batman: The Animated Series van regisseur Bruce Timm. Deze serie was echter zo'n succes dat er al snel plannen rezen om van Superman ook een geanimeerde serie te maken, weer werd voor dit project een beroep gedaan op Bruce Timm. De hele productie moest wel over een andere boeg gegooid worden, want in tegenstelling to Batman, heerst er bij Superman altijd een optimistische sfeer en bestaat het kleurenpalet uit een heel gamma aan heldere kleuren. Het enthousiasme en optimisme druipt als het ware van het scherm.

Deze DVD bundelt de eerste 3 afleveringen van de serie, die telkens een deel vormden van de aflevering "Last Son of Krypton". De aflevering is meteen ook de pilootaflevering van de serie, waarin (voor de zoveelste keer) de origine van Superman uit de doeken gedaan werd. We krijgen te maken met de planeet Krypton, Clark's jeugd en zijn eerste optreden als Superman in Metropolis. Elk element dat we kennen uit de films en comics is op de één of andere manier wel aanwezig, in sommige gevallen wel met een lichte twist om het geheel wat hedendaagser te maken. Dat laatste kan natuurlijk ten allen tijde als een plus- of een minpunt bekeken worden.

Wat we spijtiger vinden is dat ervoor gekozen werd om deze release uberhaupt op de markt te brengen. Tenslotte gaat het hier om een schijfje met een speelduur van nog geen 60 minuten dat bovendien nog maar de inleiding tot de serie vormt. Daar bovenop komt nog eens dat er nu reeds een tijdje een een eerste compleet volume beschikbaar is in Regio 1 waarop de eerste 18 afleveringen van de serie terug te vinden zijn, vergezeld van een vijftal commentaartracks en twee featurettes. Het 2e en 3e volume staan reeds gepland en hun releases zorgvuldig afgestemd op marketingcampagne van de nieuwe Superman film die op dit moment nog in productie is.

Kort samengevat kunnen we makkelijk stellen dat als je van Batman: TAS houdt, je met deze Superman niet veel moeite zal hebben. Superman fans, langs de andere kant, krijgen weer eens een andere zijde te zien van hun favoriete held. Een derde groep, de animatiefans, wordt ook niet teleurgesteld, want de animatie is, net als bij Batman van een hoogstaand niveau.

BEELD EN GELUID
De beeldtransfer van deze schijf is spijtig genoeg teleurstellend. Voor een zo recente serie is de hoeveelheid beschadigingen in de print verdacht hoog, ook filmgrain is een probleem en werkt in sommige scènes echt storend. Grootste probleem echter is dat we in sommige scènes Digital Video Noise Reduction (kortweg DVNR) opmerkten. Bij films kan de toepassing daarvan (weliswaar in beperkte mate !) een goede zaak zijn, maar bij animatie is dat zelden of nooit het geval. Wat meer uitleg: bij toepassing van DVNR wordt ieder frame van een film vergeleken met het voorgaande en volgende frame. Aan de hand van die vergelijking besluit de machine waar er vuiltjes en beschadiging op de print zitten. Om deze foutjes te neutraliseren wordt de kleurovergang rond deze plaatsjes verzacht. Bij aniamtiefilms gebeurt het echter constant dat het proces de animatielijnen begint te herkennen als fouten in de print en deze dus ook digitaal gaat bijwerken. Gevolg is dat je een uitgewassen beeld krijgt dat spuuglelijk is om te bekijken. Ergst van al is nog dat dit proces bij de bron wordt toegepast bij het aanmaken van een mastertape. Op deze tape worden alle huidige en toekomstige releases gebaseerd ! Bijgevolg heeft elk van die releases dan ook hetzelfde probleem.

Gelukkig blijft de problematiek nog erg beperkt in het geval van Superman, maar op enkele momenten ontging het ons toch niet dat er hier en daar lijntjes leken te verzachten. Nu we he toch over zach hebben, een aantal scènes leek een serieus probleem te hebben met softness, als het ware alsof de camera even de focus op het beeld verloren was, iets wat weliswaar zo goed als onmogelijk is bij animatieseries. Tot slot nog iets positiefs: kleuren, contrast en schaduwdetail zijn optimaal, Superman zag er nog nooit zo levendig uit !

Als geluidstrack krijgen we een Dolby Digital 2.0 track meegeleverd. Deze track stelt niet teleur, met een prima helderheid en goed verstaanbare dialoog. Wel is het spijtig dat er voor een 2.0 track gekozen werd, want de serie zou zeker en vast profiteren van een 5.1 track, nog meer dan bij Batman het geval zou zijn. Nuja, we mogen een gegeven paard niet te veel in de mond kijken en blijven maar even op onze honger zitten. Beter een goede 2.0 track dan een middelmatige 5.1 track natuurlijk.

EXTRA’S
Als eerste extra is er een korte featurette omtrent de hoofdpersonages in deze pilootaflevering. Interessant, maar natuurlijk veel te kort ! De tweede en laatste extra is een "How to Draw", in tegenstelling tot gewoon het tekenwerk krijgen we gelukkig ook nog wat achtergrondinformatie over het design en hoe dat net tot stand kwam.

CONCLUSIE
Superman: The Animated Series moet in geen geval onderdoen voor zijn tegenhanger in Gotham City. Geluidskwaliteit is meer dan voldoende, maar beeldkwaliteit en extra's stellen zwaar teleur. We kunnen dan ook niet anders dan deze release afraden en iedereen doorverwijzen naar Volume 1 dat in Regio 1 al eind janurai gereleased werd.


cover
Studio: Warner

Regie: Bruce W. Timm
Met: Timothy Daly, Dana Delany, Clancy Brown, Malcolm McDowell, Christopher McDonald en Finola Hughes

Film:
7,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
AL

Speelduur:
58 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931312752


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Zweeds Dolby Surround 2.0
Deens Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Spaans Deens, Fins, Zweeds
Extra's:
• Superman: Family, Friends & Foes
• Portrait of a Hero: How to draw Superman

Andere recente releases van deze maatschappij