:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> YOJIMBO
YOJIMBO
Bespreking door: William - Geplaatst op: 2005-02-24
FILM
De rondzwervende samurai Sanjuro (Toshiro Mifune) passeert een klein dorp dat er abnormaal stil bijligt. Van een oud mannetje verneemt hij dat twee vijandige clans er zich inlaten met gokken en dat hun clanhoofden de totale macht ambiëren. Die situatie leidt tot voortdurende gevechten tussen hun aanhangers, moordpartijen en vluchtende dorpelingen. De winkels zijn dicht, de zijdehandel ligt stil, alleen de doodkistenmaker doet goede zaken. Sanjuro is berooid, heeft honger en onderzoekt de mogelijkheid om zich als lijfwacht te verhuren aan één van beide kampen. Maar gauw blijkt dat geen van de partijen te vertrouwen is en hij besluit dat het dorp beter af is als alle bandieten dood zijn. Als een derde partij die voortdurend eigen profijt en faam voor ogen heeft én een eerlijke toekomst voor de dorpelingen, speelt Sanjuro de clans tegen elkaar uit en begint aan de systematische liquidatie van de slechterikken.


Akira Kurosawa liet zich voor Yojimbo inspireren door de westerns van zijn grote voorbeeld John Ford. In echte westernstijl, met bijpassende onheilspellende muziek, componeert hij een verhaal van een held, de vechter voor de goede zaak tegen het kwaad. Revolvers zijn vervangen door samuraizwaarden en cowboypakken door kimono’s, maar voor de rest is deze film één groot avontuur met gijzelnemingen en afrekeningen in een dorp dat zo uit de Midwest lijkt weggeplukt. Het stof is hetzelfde stof en de felle zon is vervangen door hevige regens.

Yojimbo kreeg net zoals Seven Samurai een Amerikaanse remake: Sergio Leone smeedde de zwaarden terug om tot revolvers en noemde het resultaat A Fistful of Dollars. Toshiro Mifune speelt de rol van de rechtvaardige samurai, de vechtersbaas die de tegenpartij voortdurend op het verkeerde been zet. Met een flinke dosis humor en cynisme ontrafelt hij de intriges één na één en bevestigt het oude spreekwoord over de honden die vechten voor een been. De booswichten gaan uiteindelijk ten onder aan hun eigen domheid, egoïsme en kortzichtigheid.


BEELD EN GELUID
Yojimbo is in zwart-wit opgenomen en staat in het formaat cinemascope. De kwaliteit van de film is vrij goed, zonder al te veel beschadigingen en weinig vuiltjes die de kijklust bederven. Het contrast is behoorlijk en de nuances in de donkere scènes zijn bij de transfer behouden.
Het geluid klinkt beter dan in de oudere films van Kurosawa. Het is helder van klank en het is alleen jammer dat de dialogen ook in deze film grotendeels bot en blafferig worden uitgesproken. Alleen in de vrouwenstemmen is te horen dat Japans ook een mooie en melodische taal kan zijn.

EXTRA’S
Deze dvd bevat geen extra’s.


CONCLUSIE
Yojimbo is een zeer toegankelijke avonturenfilm met heel veel verrassende plotwendingen en een ruime portie humor. Toshiro Mifune steelt opnieuw de show als de intelligente en beheerste samurai in deze naar John Ford geconcipieerde klassieke vechtfilm.

Yojimbo maakt deel uit van de Akira Kurosawa box 1.


cover
Studio: Total Film

Regie: Akira Kurosawa
Met: Toshiro Mifune, Tatsuya Nakadai, Yoko Tsukasa, Isuzu Yamada

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1961

Leeftijd:
12

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789085140214


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Japans Dolby Digital 1.0 Mono

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij