:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EVANESCENCE - ANYWHERE BUT HOME
EVANESCENCE - ANYWHERE BUT HOME
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-12-23
CONCERT
Kerst is een zalige tijd voor reviewers van muziek-dvd's. Allerlei groepen gooien verzamel- of live-cd's op de markt met daarin hun beste wapenfeiten van de afgelopen jaren, en omdat die dingen toch binnen de kortste keren op één of ander peer-to-peer netwerk staan, is de nieuwste marketing-truc om een dvd bij de cd te stoppen, met daarop een hoop materiaal om de fans zoet te houden. Trendsetter op dit gebied was Metallica, die hun album St. Anger voorzagen van een meer dan behoorlijk gestoffeerde bijgevoegde dvd. Vooral op inhoud scoren deze aangeboden dvd's zeer variabel. Soms gaat het om één miezerige videoclip, bij andere dvd's krijg je een volledige videoclip-anthologie waar je anders gemakkelijk alleen al twintig euro voor moet ophoesten.

Evanescence nu. De band bestaat uit zangeres Amy Lee, gitaristen John LeCompt en Terry Balsamo, bassist Will Boyd en drummer Rocky Gray (die vol-getatoeëerde!) Het afgelopen jaar dreef de uit Arkansas afkomstige band mee op de heroplevingsgolf van de zogenaamde gothic rock, alhoewel hun muziek enkele flinke metal-invloeden bevat, wat hen onder meer deed besluiten een wereldtournee te ondernemen, onder het motto "het ijzer smeden terwijl het nog heet is." De groep heeft nog maar twee studioplaten opgeleverd, waarvan er slechts één, Fallen, de weg naar het grote publiek vond. Om daar een avondvullend live-programma uit te persen getuigt voorwaar van een behoorlijke portie lef óf naïviteit. Het mag dan ook geen verbazing wekken dat tien van de veertien tracks op de CD uit hun jongste studio-cd werden gepuurd, aangevuld met onder meer een cover van Korn, Thoughtless, en het voor de verkoop zo onmisbare nieuwe, onuitgegeven nummer, Missing - overigens een studioversie - een ballad die in het verlengde van de hitsingle My Immortal ligt. Intussen is de tournee afgelopen, zit de band weer in de studio voor het opnemen van hun derde, erop-of-eronder-album, en worden de fans intussen zoet gehouden met deze live-cd annex dvd.

Essentieel bevat deze dvd hetzelfde materiaal als de cd maar dan mét beelden, met hierbij de notoire uitzondering dat Missing uit de setlist verdwenen is wegens niet behorende tot het live-gedeelte van de cd. Opgenomen in Le Zenith te Parijs is deze Anywhere But Home een redelijk korte set, waar de beginnersfoutjes soms pijnlijk duidelijk worden. Zo is de enerverende montage duidelijk werk van een puber die eens met de knopjes mocht spelen met in zijn geheugen alleen maar MTV-cameratechnieken zoals snelle beeldwisselingen, piano spelen op de zoomlens-controle en bij gebrek aan fantasie er wat stroboscopische effecten tussen gooien. Hierdoor komt het geheel toch wat beeld betreft erg rommelig en amateuristisch over. We vielen dan ook van onze stoel van verbazing toen bleek dat de regisseur Hamish Hamilton was, die toch al beter werk heeft afgeleverd voor Peter Gabriel en U2, die er nu niet dadelijk voor bekend staan om met de eerste de beste te willen samenwerken. We zijn milder voor de beginnersfoutjes van de band zelf, die bij het publiek toch af en toe de indruk achterlaat hun songs te willen afraffelen. Daartegenover staat dat frontvrouw Amy Lee een zeer charismatische zangeres is met zeer goede vocale capaciteiten, die slechts slechts zelden uit de toon valt, en ondanks haar zeer wilde performance slechts zelden tekenen van vermoeidheid vertoont.

TRACKLIST
1. Haunted
2. Going Under
3. Taking Over Me
4. Everybody's Fool
5. Thoughtless
6. My Last Breath
7. Farther Away
8. Missing
9. Breathe No More
10. My Immortal
11. Bring Me To Life
12. Tourniquet
13. Imaginary
14. Whisper (enkel CD)

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.78:1-beeld is zeker niet slecht, alhoewel alle klassieke foutjes van een "dit moet van de eerste keer juist zijn"-opname aanwezig zijn. De belichting is één warboel, maar we denken vol medelijden aan de cameraman die hier überhaupt nog iets zichtbaars heeft van kunnen maken. Het beeld is voldoende gedetailleerd maar de kleuren zijn overgesatureerd, en de belichting vertoont veel colour bleeding. De hyperkinetische filmstijl zorgt ook voor heel wat instanties van interlacing. Grootste minpunt is echter niet de beeldkwaliteit maar de slechte montage en de regisseur die zulks heeft toegelaten. We zijn meer te spreken over het geluid: we krijgen de keuze tussen een uitstekende PCM-track en een kwalitatief iets mindere Dolby Digital 5.1-track. In deze laatste wordt het gejuich van het aanwezige publiek wat naar de achterkanalen gemixt en de instrumenten en stemmen naar voor, maar af en toe verzandt het hele boeltje in een richtingsloze brij. Het volumeniveau van beide tracks is echter snoeihard, en die van de menuschermen mogelijk nog een paar decibels luider. Draai de volumeknop dus maar liefst niet te hoog; de bezetting van uw plafond zal er U dankbaar voor zijn, om maar te zwijgen van de buren.

EXTRA'S
Naast het concert krijgen we van de vier hitsingles uit Fallen ook nog de videoclips: Going Under, Everybody's Fool, My Immortal en Bring Me To Life. Daarnaast bevat de disc nog een ongeveer 55 minuten durend videodagboek van de band tijdens hun tournee. Alhoewel dit verder is onderverdeeld in vier secties, Life On The Road, Showtime, Bloopers en Evanescence Unleashed, zijn de fragmenten onderling inwisselbaar. Wat er vooral bij opvalt is dat de band achter de schermen een vrolijk zooitje ongeregeld is, en dit ongeveer diametraal in tegenstelling tot de zwaarmoedige thema's in hun muziek. We zien hen onder meer danspasjes invoeren die gelukkig van de definitieve set werden weerhouden, stotteren bij het inspreken van aanvaardigsspeeches voor diverse awards, drummer Rocky Gray die op jacht gaat naar hamburgers en security-agenten die een altijd even onverstoorbare Amy Lee op de bühne moeten verlossen van opdringerige fans. In een eerder schaars ogenblik van ernst toont Amy Lee dat ze een song als Everybody's Fool ook unplugged overeind kan laten staan. Maar in de frequentere buien van algemene gekte is Evanescence nog steeds een band die niets liever doet dan hun bloot achterwerk aan het publiek tonen, just for the fun of it. Wat ze op gegeven ogenblik ook letterlijk doen! Voor de pervertelingen onder ons: de achterwerken zijn digitaal onherkenbaar gemaakt; net als het wegbliepen van alle woorden van vier letters is het bonusmateriaal net wat te veel opgekuist.

Tevens is er nog een easter egg te vinden.

CONCLUSIE
Het live-concert van Evanescence bruist van de energie, en de band heeft zeker kwaliteiten. Wat we van de regisseur niet kunnen zeggen, want de montage is één langgerekt prutswerk. Als louter "extraatje" bij hun live-cd is deze dvd inhoudelijk wat ons betreft echter best okee.


cover
Studio: Sony Music

Regie: Hamish Hamilton
Met: Amy Lee, John LeCompt, Terry Balsamo, Will Boyd, Rocky Gray

Film:
7/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Muziek

Versie:
Europa

Jaar:
2004

Leeftijd:
E

Speelduur:
57 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5099751920731


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Engels PCM 2.0


Ondertitels:
Geen
Extra's:
• 4 videoclips,
• Videodagboek,
• Easter egg