:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TUBE
TUBE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-09-09
FILM
De levensgevaarlijke terrorist T (Park Sang-min) kaapt een overvolle passagierstrein en dreigt deze op te blazen indien zijn eisen niet snel ingewilligd worden. Jay (Kim Seok-hun), een onconventionele detective die nog een rekening te vereffenen heeft met T, lijkt de enige te zijn die dit drama kan stoppen. Een bikkelharde confrontatie is het onvermijdelijke gevolg...

Tube (originele titel: Tyubeu), van debuterend schrijver/regisseur Baek Woon-Hak, is een Koreaanse actiefilm in het straatje van Amerikaanse blockbusters als Die Hard en Speed. Het acteerwerk is prima en de aanwezige actiescènes - welke feilloos en stijlvol in beeld gebracht worden door cinematograaf Hong-Shik Yoon - zijn uitermate spectaculair. De film bevat bovendien enkele knappe en overtuigende speciale effecten. Toch zijn we niet volledig weg van Tube. Daarvoor bevatten de personages te weinig diepgang en kraakt het niet al te originele plot als een versleten kunstheup. Met Tube wilde Baek Woon-Hak duidelijk een entertainende actieknaller maken naar het Amerikaanse voorbeeld en daar is hij met vlag en wimpel in geslaagd, maar wij hopen toch dat hij de volgende keer van het platgelopen Amerikaans pad afblijft en een (actie)film met de nodige diepte en originaliteit aflevert. Indien je overdonderd wil worden door enkele, weliswaar erg fijne, actiescènes zonder al te veel te moeten nadenken dan is Tube zeker jouw ding. Indien je echter een Koreaanse actiefilm wilt mét inhoud, raden we je eerder Swiri (bij ons uitgebracht als Shiri) uit 1999 aan.

BEELD EN GELUID
Terwijl men in Amerika en het Verenigd Koninkrijk opgezadeld zit met een door fel protest onthaalde dvd van Columbia/Tristar (die de originele Koreaanse track enkel en alleen in Dolby Digital 2.0 heeft - welke dan nog uitsluitend te bekijken is met "dubtitles" voor slechthorenden -, terwijl de Engelse en Franse dub in 5.1 uitgevoerd zijn), bewijst A-Film voor de zoveelste keer dat ze maar al te goed weten hoe een Aziatische film moet uitgebracht worden. Zo hebben we niet alleen een Koreaanse Dolby Digital 2.0-track, maar ook een prima Koreaanse 5.1-track. Deze laatste klinkt warm en dynamisch, met een prima gevoel voor richting en een goede ondersteuning van de subwoofer. De dialogen klinken helder en zijn steeds te verstaan. Het anamorfisch uitgevoerde 2.35:1 beeld is voldoende scherp, met een bevredigend contrast en een goed zwartniveau. De kleuren zijn helder en ogen natuurlijk. We hebben een paar kleine compressiefoutjes bemerkt en er is eveneens wat minimale filmgrain aanwezig. De gebruikte print ziet er, buiten een occasioneel vuiltje hier en daar, proper uit.

EXTRA’S
Het glimmende schijfje van Tube blijkt ook nog het nodige bonusmateriaal te bevatten. Het eerste wat we tegenkomen is de 15 minuten durende documentaire The Making of Tube. Hier krijgt de kijker een uitgebreide blik achter de schermen en het geheel is gekruid met interviewsnippers met de makers en de acteurs. Vervolgens hebben we een totaal nutteloze extra in de vorm van een compilatie met de hoogtepunten uit de film, maar dan met inferieure beeld- en geluidskwaliteit. Dan hebben we wat promotiemateriaal in de vorm van de originele bioscooptrailer en een videoclip. Afsluitend hebben we nog promotietrailers voor andere bij A-Film uitgebrachte films (Lord of the Rings: Return of the King, In The Cut en One Point 0).

CONCLUSIE
Tube is een teleurstellend actievehikel van debutant Baek Woon-Hak. De dvd van A-Film heeft een erg goede beeld- en geluidskwaliteit en bevat enkele oppervlakkige, doch leuke extra features. Eerder een huurtip.


cover
Studio: A-Film

Regie: Baek Woon-Hak
Met: Kim Seok-hun, Park Sang-min, Bae Du-na, Kwon Oh-jung

Film:
5,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
12

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777040553


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Koreaans Dolby Digital 5.1
Koreaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Documentaire “The Making of Tube”
• Videoclip
• Highlights
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij