:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SWIMFAN
SWIMFAN
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-05-10
FILM
Ben Cronin (Jesse Bradford – Cherry Falls) zit in zijn laatste jaar humanoira en alles gaat hem voor de wind. Hij heeft een geweldige vriendin Amy (Shiri Appleby – Roswell) en meer dan waarschijnlijk krijgt hij een zwemstudiebeurs voor de universiteit van Stanford. Zijn leven lijkt bijna perfect tot Madison Bell (Erika Christensen – Traffic), een nieuw aantrekkelijk meisje, in de stad komt wonen. Madison begint Ben te verleiden en ze beleven een passionele one-night-stand. Ben kiest de dag nadien resoluut voor Amy, maar Madison heeft andere plannen met hem. Door middel van een snood plan lokt ze Ben in de val en brengt ze stap voor stap zijn geloofwaardigheid in opspraak. Wanneer er iemand vermoord wordt komt Ben in wel zeer nauwe schoentjes terecht.

Swimfan wordt door menig filmcriticus omschreven als een zwak afkooksel van de klassieker Fatal Attraction. Meestel enkel en alleen door dit feit wordt de prent resoluut de grond in geboord. We moeten het toegeven: Swimfan is duidelijk afgeleid van Fatal Attraction en valt hierdoor niet meteen erg origineel te noemen, maar de film integraal op de vuilnisbelt gooien lijkt ons toch wel een beetje overdreven. Swimfan valt een beetje te vergelijken met een uit de hand gelopen aflevering van Dawson’s Creek, vooral omdat de prent gemaakt werd met een zeer duidelijk doelpubliek van opgroeiende tieners en jonge twintigers voor ogen. In redelijk structureel formulewerk worden enkele tienerclichés (de hippe schooljongen, de noodzakelijke schoolnerd/underdog), stevige rockmuziek en prille liefdesperikelen vermengt en aangedikt met een vleugje overspel, badend in een licht thrillersausje. Swimfan is een aanvaardbare popcornfilm die zeer geschikt is om te voorzien in hersenloze ontspanning. In de grond van de zaak is de prent nog erg goed te pruimen amusement. Ga vooral niet teveel graven in het verhaal of de personages en probeer je te laten meevoeren met de stroom. Als je hiertoe als kijker in staat bent zul je aan Swimfan zeker een leuke tijd beleven. Niet zo slecht dus als velen ons willen doen geloven.

BEELD EN GELUID
Het 2.35:1 anamorfe beeld oogt goed tot vrij goed. Vooral de beeldscherpte en de kleuren zijn mooi verzorgd. Wel jammer is dat door de contrastwaarde het beeld over het algemeen vrij donker oogt. Ook is er bij sommige scènes flink wat aliasing merkbaar.

Het DTS surroundgeluid is wat ons betreft een beetje een overbodige keuze. Een Dolby Digital 5.1 surroundtrack had zeker volstaan, dit aangezien de film zich hoofdzakelijk focust op de drie voorste kanalen, waarbij de surrounds enkel als ruimtelijkheidsfactor dienst doen. Desondanks dit kunnen we toch stellen dat zowel de DTS als de Dolby Digital soundtrack van een goede kwaliteit zijn, waarbij DTS met een neushaar voorsprong beter klinkt.

EXTRA’S
Enkel en alleen de bioscooptrailer.

CONCLUSIE
Swimfan zal zeker nooit tot een even grote klassieker als Fatal Attraction uitgroeien. Dit is dan ook helemaal niet de bedoeling van de makers geweest. Velen zullen toch de vergelijking blijven maken en dat is enigszins jammer. De film is vooral op tieners toegespitst en staat garant voor een aangenaam hapklaar brokje ontspanning, ideaal voor op een gemiddelde zaterdagavond. Wanneer je dit alles in acht neemt en eens zin hebt in een film zonder al te veel hersenkronkels, dan is Swimfan zeker eens het bekijken waard.


cover
Studio: Paradiso

Regie: John Polson
Met: Jesse Bradford, Erika Christensen, Shiri Appleby, Dan Hedaya, Kate Burton

Film:
6/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
12

Speelduur:
80 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504967624


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij