:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PLANET OF THE APES
PLANET OF THE APES
Bespreking door: Serge - Geplaatst op: 2001-01-21
FILM
Planet of the Apes is een film die ik heb leren kennen op een zomernamiddag ergens in de vroege jaren tachtig toen er dagelijks films op televisie vertoond werden. Ik zat als het ware aan het scherm gekluisterd door dit sciencefictionavonturenverhaal en nu zoveel jaren later herbeleef ik de film met evenveel plezier als toen. Ondanks het feit dat sommige elementen met de jaren gedateerd lijken, kan deze film nieuwe kijkers hoogstwaarschijnlijk toch nog boeien. Jammer genoeg verraadt de cover van de dvd de ontknoping van de film. Dat hadden ze bij Fox toch moeten beseffen. Vreemde beslissing.

De film vertelt het verhaal van astronaut Taylor (Charlton Heston) die met drie companen een ruimtereis maakt. De film opent als iedereen op het punt staat om in hypersleep te gaan. De reis wordt onderbroken en ze crashen op een verlaten plek op een on bekende planeet. Eén van de astronauten overleeft de crash niet, de rest gaat op zoek naar leven. Ze hebben slechts proviand voor enkele dagen, dus de tijd dringt. Na een paar dagen arriveren ze bij een waterval waar ze een fris bad nemen. Hun kleren, die ze op de oever hebben achtergelaten, wordt echter gestolen. De drie mannen zetten de achtervolging in. Blijkbaar is de planeet bewoond door harige en verwilderde mensen. Hun ontdekking is van korte duur, want plots worden ze opgejaagd door ruiters te paard: Taylors mond valt open van verbazing als het om apen blijk te gaan, die bovendien kunnen spreken ook. Tijdens de klopjacht wordt één astronaut neergeschoten. Taylor raakt gewond aan de keel en Landon, de derde astronaut, wordt eveneens gevangen genomen. Taylor wordt uitstekend verzorgd door Zera (Kim Hunter) die trouwens een boontje heeft voor haar 'patient'. Dan komt Taylor te weten dat de mensen op deze planeet niet kunnen praten en ondergeschikt zijn aan de apen. Zera vermoedt dat Taylor hogerbegaafd is en ze tracht hem te leren spreken, maar zonder resultaat gezien de wonde aan zijn keel niet snel geneest. Hij kan echter wel schrijven waardoor Zera er de archeoloog Cornelius (Roddy McDowall) bijhaalt. Na een ontsnappingspoging wordt Taylor overmeesterd, waarna hij de inmiddels beroemde woorden uitspreekt: "take your stinking paws off me you damn, dirty ape." De apen weten niet wat ze overkomt en ze organiseren een spoedproces dat uiteraard oneerlijk verloopt. De film nadert hier stilaan de ontknoping en na een nieuwe ontsnapping begeeft Taylor zich samen met Nova (zijn nieuwe geliefde), Zera en Cornelius naar de 'verboden zone' waar vroeger opgravingen zijn uitgevoerd die het een en ander aan het licht hebben gebracht dat door Dr. Zaius angstvallig verborgen gehouden wordt. Taylor zal spoedig de harde waarheid onder ogen moeten zien...

BEELD EN GELUID
Om ons geheugen even op te frissen (vooral voor de sequels), bekeken we eerst de bijgevoegde trailers van de 5 films. Dat hadden we beter niet gedaan want de kwaliteit ervan laat veel te wensen over. Met een bang hartje speelden we dan de film af en toen bleek dat onze vermoedens ongegrond zijn, want ondanks het feit dat Planet of the Apes ondertussen 34 jaar oud is, merk je dat geenzins aan de uitstekende beeldkwaliteit. De film is voortreffelijk geremastered en met een anamorf 2.35:1-beeldformaat op deze dvd geperst. Hoe ze het voor elkaar hebben gekregen, weten we niet, maar het eindresultaat is ronduit schitterend. Uiteraard heb je enkele probleempunten zoals de scènes waarinet ruimtetuig neerstort, de scènes waarine door de woestijn lopen en tijdens enkele slotscènes waarin je duideliijk wat grain opmerkt en de print niet geheel vrij is van krassen en vlekken. Maar afgezien van deze enkele momenten is het beeld zeer goed: niet alleen de meeste (zoniet alle) binnenscènes ogen verbluffend, maar ook de buitenscènes mogen gezien worden. Het beeld is scherp en gedetailleerd. De kleuren zijn helder en natuurlijk met een uitstekend contrastniveau. Fox heeft hier prima werk geleverd.

Ook het geluid kreeg een opknapbeurt. De originele track is geremastered naar een Dolby Digital 5.1-track. En hoewel je op voorhand al kan concluderen dat deze remastering niet echt een meerwaarde kan zijn, is ze dat wel degelijk. De surroundkanalen worden niet veel gebruikt, alleen voor achtergrondgeluiden en de soundtrack (die echt heel goed klinkt!), terwijl de geweerschoten van de apen eerder in de voorkanalen geplaatst zijn, waarbij je jammer genoeg geen gevoel van richting hebt. De kogels suizen niet om je oren zoals in Saving Private Ryan of The Thin Red Line, maar al bij al valt dat een beetje te begrijpen. De dialogen klinken zuiver en verstaanbaar en je hebt niet die schrille en harde toon die soms aanwezig is in films van die ouderdom.

EXTRA'S
Het is een beetje huilen met de pet op wat de extra's betreft: geen zwaar beladen schijf deze keer. Trailers voor de vijf Apes-films (middelmatige kwaliteit en niet Nederlands ondertiteld) en een beknopte fotogalerij. Daarmee houdt het op. De documentaire die op de videocassette stond, wordt hier niet toegevoegd en dat is jammer.

CONCLUSIE
Een klassieker die je zeker gezien moet hebben. De dvd biedt een uitstekende beeld- en een meer dan behoorlijk geluidskwaliteit, maar gaat jammer genoeg de mist in op de extra's. Maar niet getreurd, ook zonder de extra's is deze schijf het meer dan waard om in huis te halen.


cover
Studio: Fox

Regie: Franklin J. Schaffner
Met: Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter, Maurice Evans, James Whitmore, James Daly, Linda Harrison

Film:
7/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1967

Leeftijd:
AL

Speelduur:
108 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626005728


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Grieks
Extra's:
• Fotogalerij
• Trailers van de 5 films

Andere recente releases van deze maatschappij