:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DAGON
DAGON
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-08-29
FILM
Paul (Ezra Godden), zijn vriendin Barbara (Raquel Merono) en een bevriend koppel, Howard (Brendan Price) en Vicki (Birgit Bofarull), vieren een zakelijk succes op hun boot voor de warme Spaanse kust. Maar alle feestvreugde wordt abrupt verstoord wanneer de boot tegen een bovenliggende rots vaart. Er is flink wat schade en op de koop toe is Vicki vervaarlijk klemgeraakt. Ze is gewond en de boot maakt snel water. Er moet snel hulp gevonden worden en Paul besluit dit, samen met Barbara, te gaan zoeken in het nabijgelegen vissersdorpje Imboca. Aangekomen vind Paul enkele vissers bereid om terug naar de boot te gaan. Terwijl gaat Barbara op zoek naar een tijdelijke verblijfplaats voor het hele gezelschap. Wanneer Paul aankomt aan de boot blijken Howard en Vicki spoorloos verdwenen te zijn. Verbijsterd keert Paul met de vissers terug naar Imboca, maar daar blijkt Barbara weer nergens te vinden te zijn! Vanaf dan begint Paul door te krijgen dat er iets héél vreemds aan de hand is met Imboca en zijn bizarre bewoners. Langzaam maar zeker ontdekt hij de verschrikkelijke waarheid…

In ’85 verbaasde regisseur Stuart Gordon vriend en vijand met de onvergetelijke horrorklassieker Re-Animator. Nadien maakte Gordon nog enkele interessante films zoals From Beyond, Robot Jox en Fortress, maar nooit zou hij het succes van Re-Animator evenaren. En met aanvallen op het netvlies zoals Space Truckers sneed hij zelfs bijna zijn dierbare carrière de keel af! Het heeft dan ook niet veel gescheeld of Gordon had tot het einde der tijden lowbudget direct-to-video- of gammele Tv-producties mogen maken. Gelukkig voor hem nam men bij de Spaanse filmmaatschappij Filmax de beslissing om een dochtermaatschappij uit de grond te stampen die zich uitsluitend zou richten op het fantastische genre (horror, thriller, fantasy en S.F.). Grote namen uit het Amerikaanse horrorwereldje zoals Brian Yuzna (Society, Return Of The Living Dead 3) en Jack Sholder (Nightmare On Elm Street 2, The Hidden) werden uitgenodigd om in het warme Spanje hun films te komen realiseren (respectievelijk Faust: Love Of The Damned en Arachnid). Ook Stuart Gordon kreeg een uitnodiging en deze film is daarvan het resultaat. En het moet gezegd dat regisseur Gordon met Dagon een degelijke productie heeft afgeleverd. Het verhaal is interessant en meeslepend (wederom gebaseerd op werk van Gordon’s favoriet schrijver H.P. Lovecraft), de voornamelijk Spaanse cast levert prima acteerwerk af en de met beperkt budget gecreëerde speciale effecten zijn bevredigend. De film start erg sfeervol en de spanning is dan ook te snijden. Maar spijtig genoeg houdt men de spanning niet goed genoeg vast en daardoor zakt de film in de tweede helft een beetje in elkaar. Gelukkig wordt dan bij wijze van vervanging de trukendoos van de special-effects-mensen opengetrokken voor de nodige bloedspetters op uw scherm! Dagon is een degelijke horrorfilm, maar er had wat meer in gezeten. Toch een aanrader voor de liefhebbers van het horrorgenre en fans van regisseur Gordon.

BEELD EN GELUID
Het anamorfische 1.85:1 beeld ziet er goed uit, met voldoende detail en diepte. De mooie kleuren zien er warm uit en ogen natuurlijk. De gebruikte print is vrij van vuiltjes of beschadigingen en digitale compressiefoutjes hebben we niet direct kunnen waarnemen. Wel is er soms wat filmgrain aanwezig. Op het geluidsmenu staan drie keuzes: Engels Dolby Digital 2.0, Engels Dolby Digital 5.1 en Engels DTS 5.1. De Engelse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en dynamisch, met de nodige spreiding. De dialogen klinken helder en natuurlijk. We hebben geen ruis of dergelijke oneffenheden kunnen vaststellen. De Engelse DTS-track op zijn beurt klinkt nog net iets voller.

EXTRA'S
Volgens de cover bevat deze DVD enkel een bioscooptrailer van Dagon en wat filmografieën. Wij waren dan ook aangenaam verast toen bleek dat er wel wat meer te vinden is dan op de cover vermeld wordt. We zetten alles even op een rij:

• originele bioscooptrailer
• interviews met regisseur Stuart Gordon (3 min), producent Julio Fernandez (6 min.), actrice Raquel Merono (2 min.) en acteurs Ezra Godden (2 min.) en Francisco Rabal (3 min.)
• (weinig zeggend) kijkje achter de schermen (4 min.)
• filmografieën (Stuart Gordon, Ezra Godden, Francisco Rabal, Raquel Merono)
• promotrailers van Arachnid, Faust: Love Of The Damned en Deuces Wild

CONCLUSIE
Dagon is een bevredigende horrorfilm geworden van genreveteraan Stuart Gordon. De DVD van A-Film bevat een goede beeld- en geluidskwaliteit. De cover belooft weinig extra’s, maar dat blijkt in de praktijk (gelukkig) heel wat positiever uit te draaien. Een tip voor de liefhebbers horror en gruwel.


cover
Studio: A-Film

Regie: Stuart Gordon
Met: Ezra Godden, Francisco Rabal, Raquel Merono, Macarena Gomez, Brendan Price, Birgit Bofarull

Film:
6,5/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
16

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777039106


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS,
Engels Dolby Digital 5.1,
Engels Dolby Digital 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Interviews
• Behind the scenes-clip
• Filmografieën
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij