:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> KONGA
KONGA (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-03-09
FILM
Konga. Een film over een gorilla die Konga heet? Jawel! Het idee alleen al voorspelt maar weinig goeds. Het was een bedenksel van Herma Cohen, die in het midden van de jaren '50 American International twee miljoen dollar rijker liet worden met I Was A Teenage Werewolf, een film die net geen 100.000 dollar kostte. Daardoor werd Cohen aanzien als de man die je moet hebben om snel geld te verdienen. Snel volgden B-films zoals Black Zoo, Crooks And Coronets, Trog en deze Konga.
Na het succes van Herman Cohens vorige Britse film Horrors Of The Black Museum, vroeg Nat Cohen (die overigens geen familie was van Herman) aan Herman om nog een exploitatiefilm te maken. Herman Cohen, die een fervent fan was van King Kong, dacht dat de tijd rijp was om een film te maken voor een gorillafilm in kleuren. Daarvoor had je alleen maar de RKO-film uit 1933, want de versie met Jeff Bridges en Jessica Lange verscheen pas in 1976. De oorspronkelijke titel was I Was A Teenage Gorilla, zodat het publiek de link kon leggen met zijn hit I Was A Teenage Werewolf. Om RKO niet voor de borst te stoten, betaalde Cohen 25.000 dollar aan RKO Pictures zodat hij de film kon uitbrengen als Konga. De regie kwam in de handen terecht van de Canadese John Lemont die vooral ervaring had in de televisiewereld.

Het verhaal draait om de Britse botanicus Charles Decker (Michael Gough), die door zijn fascinatie voor vreemde, liefst insectenetende, planten graag in Afrika vertoeft. Alles begint met een sportvliegtuigje dat zonder enige reden explodeert, waardoor men op het Londense thuisfront vermoedt dat de geleerde is omgekomen. Een jaar later duikt de dokter onverwachts in Engeland op, met op zijn arm een een babychimpansee. Decker is dankzij de hulp van een inheemse stam kunnen overleven, en ondertussen heeft hij heeft meer dan tijd genoeg gehad om zijn proeven op punt te stellen waardoor je met een serum, dat gebaseerd is op plantenextracten, dieren kan laten groeien.
Over het wetenschappelijke kader stel je je dus best niet te veel vragen, feit is dat Decker volop gelooft in zijn theorie en ervan overtuigd is dat hij daarmee de wereld revolutionair zal kunnen veranderen. Iedereen bekijkt dit zaakje met argusogen, zoals de decaan, of zelfs zijn trouwe secretaresse, die (zo hoorde dat toen) verliefd is op haar baas. Met een kookpot (jawel) maakt Decker een brouwsel van de planten, dat hij vervolgens in de babychimpansee injecteert, die transformeert in een gorilla. Tenminste in het script toch, want in werkelijkheid gaat het om een man die verkleed is in een plastic pak die afgekeurd zou raken in een carnavalsstoet wegens net iets te dwaas.
In de 90 (soms lange) minuten slaagt John Lemont erin om drie genres te mengen. Er is een murder mystery, dat op een ondervraging door de inspecteurs van Scotland Yard na geen enkele steek houdt, er is een liefdesaffaire tussen de geleerde en een studentin (ja ook dat nog!), en natuurlijk zijn er de perikelen van de gorilla. Er gebeurt van alles met het beest, zo raakt hij zelfs op een bepaald moment onder hypnose, maar terwijl je op de filmaffiche ziet hoe Konga Londen kort en klein mept, moet je het in de film stellen met wat poppetjes en speelgoedautootjes die door een man verkleed in apenpak naar beneden worden gegooid.

BEELD EN GELUID
Deze pulpfilm verscheen op het Duitse B-Spree Pictures. Alles is uiterst verzorgd, het enige minpunt is dat de geluidsband wel een Engelse DTS-HD MA 2.0 is, maar geen ondertitels bevat, behalve Duitse dan. Voor de rest is deze transfer een lust voor het oog, met prachtige kleuren, ook al zie je door de perfectie ook het idiote aspect van de special effects. Af en toe zie je wel een streepje voorbijkomen, maar met een culttitel als deze vormt dat eerder een stuk van de sympathie.
EXTRA'S
Het enige wat je hier vindt is een boekje, ook al is deze Blu-ray ook in mediabook beschikbaar waar je wel het dubbele voor moet betalen, maar op een dun boekje na zijn er ook daar geen extra's te vinden.

CONCLUSIE
Met Konga probeerde men op de kar van King Kong te springen, maar dat is door de onkunde en het schammele budget niet gelukt. Wel krijg je een pulptitel die thuishoort in het rijtje van zien om te geloven!coverStudio: B-Spree Pictures

Regie: John Lemont
Met: Michael Gough, Margo Johns, Jess Conrad, Claire Gordon, Austin Trevor, Jack Watson

Film:
5/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Actie

Versie:
Duitsland

Jaar:
1961

Leeftijd:
12

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
4260689090150


Beeldformaat:
1.66:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0
Duits DTS-HD MA 2.0

Ondertitels:
Duits
Extra's:
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij