:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Algemeen >> DVDINFO GOES 4K
DVDINFO GOES 4K
Type: Algemeen - Datum: 2021-07-17 - Geplaatst door: Werner
DVDINFO GOES 4K

Op 12 juni 2008 maakten we bij DVDInfo het begin van een tijdperk mee. We publiceerden onze eerste Blu-raybespreking - al sla je me dood, ik weet niet meer welke het was; geheugenverlies, weet u wel - en intussen zijn er dat al op de kop op het moment van schrijven 2036 geworden. Bij wijze van grapje sloot ik het artikeltje op onze website toen af met "Zo, da's weer van mijn lever. Tot binnen vijf jaar, wanneer Blu-ray zal uitgerangeerd worden door nóg een nieuwer formaat, de SMBARAGMN-DVD (Super Multi Blue And Red And Green Microscopic Nanotechnology DVD), waarbij een schijfje zo groot als een pink alle afleveringen van Dallas én Dynasty zal bevatten in Dolby Turbo Diesel Digital Surround 9.3, en met een beeldscherpte waarbij alleen honden op een plasmascherm van 103 inch nog compressieproblemen zullen kunnen zien." 

Die vijf jaar zijn er dertien geworden, en alhoewel de innovatie niet oneindig lang kan blijven doorgaan, gaan we vanaf vandaag toch beginnen met UHD-besprekingen. UHD is het nieuwste kindje in het home-theatregebeuren, waarbij we schijven krijgen die een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels heeft, waarbij ook de kleuren dieper geschakeerd worden. We zitten spijtig genoeg op een moment waarop de fysieke media worden teruggedrongen ten voordele van allerlei streamingvarianten, en wat dat betreft is de bodem spijtig genoeg nog niet in het zicht. Toch blijven er meer en meer titels in het nieuwe formaat verschijnen, en alhoewel de kleinere maatschappijen zoals gewoonlijk achterop hinken - sommige films verschijnen alleen nog maar op dvd áls we al geluk hebben - zijn majors zoals Warner, Sony en Fox al op de trein gesprongen. Ook enkele boutique-labels hebben het 4K-formaat reeds omarmd of staan op het punt dat te doen. Disney aan de andere kant ziet het niet zitten om de 4K-schijven ook van Nederlandse ondertiteling te voorzien. Niets verrassends daar, Disney heeft het Nederlandssprekend gedeelte van Europa altijd al beschouwd als een ontwikkelingsland. Ze zullen in Vlaanderen waarschijnlijk kwaad op ons zijn dat de strips van de dorpsidioot van Tollembeek beter verkopen dan Ricky Rouse en Monald Muck. Tevens zet Disney alles in op haar nieuwe streamingdienst Disney+, maar de kwaliteit daarvan kan niet tippen aan fysieke media, ook al omdat in deze woke-tijden het Huis van de Muis om de week wel in een politiek correcte kramp schiet en deze of gene film weer meent te moeten censureren. 

Hopelijk zijn we wat Warner betreft nu ook verlost van die vervelende Blu-rayschijven waarbij de Franse dubbing een betere track meekrijgt dan de Engelse, alhoewel ik intussen al  minstens één UHD-schijf heb gevonden die in hetzelfde bedje ziek is. Qua screenshots zal u het voorlopig moeten stellen met plaatjes die afkomstig zijn van de gewone Blu-ray, want naast de kosten van een nieuwe 4K-tv en dito speler zal uw hoofdredacteur nu niet alleen moeten sparen en tot het einde van het jaar uitsluitend nog boterhammen met choco moeten eten, een 4K-drive voor de computer zit er vooralsnog niet in.

Is het dan verstandig om überhaupt nog de moeite te doen om met 4K-besprekingen te beginnen en niet beter de boeken toe te doen? Vermits wij een non-commercieel karakter hebben, hebben we geen boeken, wat ons toelaat dat we gewoon onze eigen zin doen. Voor ons eigen plezier dus. Maar goed. We moeten dus met onze tijd mee. UHD, dus... veel plezier met de review van Passengers - ik zet de titel die de eer van eerste review heeft er even bij, zodat ik binnen dertien jaar het weer niet op geheugenverlies kan steken.