:: ARTIKELS ::
DVDInfo.be >> Artikel >> Algemeen >> OBSCUUR EN VERGETEN #15: LITTLE DARLINGS
OBSCUUR EN VERGETEN #15: LITTLE DARLINGS
Type: Algemeen - Datum: 2021-07-01 - Geplaatst door: Didier
OBSCUUR EN VERGETEN: LITTLE DARLINGS

Voor onze Obscuur En Vergeten duiken we deze keer in de jaren '80 en visten we één van de eerste teen movies uit dat decennium voor je op. Little Darlings met Kristy McNichol en Tatum O'Neal. In Amerika een titel van formaat, maar bij ons nauwelijks bekend.

Little Darlings was in de VS een gigantische hit en hoewel hij op het eerste gezicht niets meer was dan een vrouwelijke versie van Meatballs was deze schoolcamp-komedie toch ook een voorloper van de sociaal geëngageerde tienerfilms uit de '80's. Ook was het één van de eerste teen films die beroep deed op bestaande popsongs (waaronder Supertramp en Blondie) waardoor het wegens torenhoge auteursrechten enorm moeilijk werd om later de titel op fysieke media uit te brengen. Een film die overigens nu niet meer zou kunnen. Hoofdrolspeelster Kristy McNichol die toen amper 18 was begon als een bezetene te roken en dat als voorbereiding op haar rol waardoor ze jaren na de opnames een kettingrookster bleef.

Meestal zijn het in de films de jongens die de meisjes achterna zitten, maar in Little Darlings is dat net andersom. Een groep tienermeisjes uit Atlanta gaat op zomerkamp en twee van hen gaan een weddenschap aan over wie er als eerste haar maagdelijkheid zal verliezen en waarbij alle meisjes uit het kamp geld inzetten op hun favoriet. Wordt het de iewat brutale en uit de arbeidersklasse afkomstige Angel Bright (Kristy McNichol) of is het de eerder preutse en rijke Ferris Whitney (Tatum O'Neal)? Angel richt haar pijlen op een jongen uit het kamp aan de overkant van het meer (Matt Dillon), terwijl Ferris de veel oudere kampbegeleider (Armand Assante) probeert te verleiden.

De grootste ster uit de film (of beter degene die niet in de vergetelheid is geraakt) is de toen nog piepjonge Matt Dillon die een jaar daarvoor in Over The Edge schitterde en gecast werd door scriptschrijfster Dalene Young die aanwezig was bij de casting en onmiddellijk aangaf dat Dillon perfect zou zijn voor de rol. Ook zien we het filmdebuut van Cynthia Nixon als een jong hippiemeisje die later wereldberoemd zou worden als Miranda Hobbes uit Sex And The City.

De twee hoofdrollen waren weggelegd voor Kristy McNichol en Tatum O'Neal. Vooral die laatste was ontzettend populair en mocht dan ook kiezen welke rol ze wilde. Het grappige is dat één van de films waardoor Tatum zo geliefd werd, The Bad News Bears was, een rol waar ook Kristy McNichol auditie voor deed maar verloor van O'Neal. Bijna ging ook de rol in Little Darlings aan McNichols neus voorbij, want eerst werd de rol aangeboden aan Brooke Shields, maar die vroeg te veel geld, en ook dacht men aan Jodie Foster maar die zat in datzelfde jaar met Foxes in een gelijkaardige film. Een titel waar overigens ook McNichol interesse in had, maar men koos voor Cherie Currie van The Runaways.

Regisseur Ron Maxwell, die later ook nog Gettysburg zou doen, koos voor een luchtige aanpak ook al komen hier toch wel grote issues aan te pas waardoor Little Darlings een soort van school camp-film met de ballen van John Hughes is geworden. En, zo gaat dat nu eenmaal in het leven, ook al was Tatum O'Neal de grote ster werd ze vrij van het scherm gespeeld door een schitterende Kristy McNichol.